Performanceevents

Oplev festlig Copenhagen Pride

Copenhagen Pride er en LGBT+ og menneskerettighedsfestival, som afholdes hvert år i august. I år er København også vært for World Pride, hvilket betyder, at der bliver afholdt Copenhagen Pride og World Pride fra d. 12. – 22. august. Festivalens kendetegn er regnbueflag, som deltagerne går med under den store parade, som finder sted om lørdagen i Pride-ugen. Forud for paraden har der i ugens løb været forskellige events, aktiviteter og oplysningskampagner, som sætter fokus på LGBT+ personers rettigheder og mangfoldighed.

Festival for minoriteters rettigheder

I København har der siden 1970’erne været afholdt events, som sætter fokus på bøsser og lesbiskes rettigheder. Copenhagen Pride opstod i forbindelse med Europæisk Kuturby 1996, og de første par år hed festivalen Mermaid Pride og blev afholdt foran Christiansborg. Fra 2004 skiftede den navn til Copenhagen Pride og har efterhånden udviklet sig til en årlig folkefest, som tiltrækker mere end 300.000 mennesker, som fejrer mangfoldigheden og kærligheden. Kongehuset bakker også op om priden, der har fået kronprinsesse Mary som protektor. Uanset hvilken seksualitet eller hvilket køn du har, er du velkommen til at deltage i festivalen, for den er åben for alle. Vil du gerne møde kærligheden, så findes der mange forskellige dating sider online, som henvender sig til mennesker med forskellig seksuel orientering.

Pride-optog gennem byen

Pride-optoget går gennem København hvert år. Det er primært LGBT+ personer, som går og danser med i optoget, og mange af dem er klædt ud i farverigt tøj og spiller høj og festlig musik. De har regnbueflag og bannere med. Nogle går, andre danser eller kører på vogne eller motorcykler. Det er et festligt syn, og der står mange mennesker langs ruten for at opleve det. Pride-optoget begynder ved Frederiksberg Rådhus og går mod indre by og ender foran Københavns Rådhus, hvor der holdes en kæmpe fest med taler, prisoverrækkelser og musikkoncert. 

Festivaller og events

Street Art i den midtjyske by Brande

Siden 2015 har den midtjyske by Brande været stedet for en street art festival, hvor gaderne danner lærred og baggrund for både professionelle kunstnere og amatører, som skaber ganske unikke kunstværker i en særlig 3D-teknologi. I år finder den sted den 26. – 27. juni. 

Brande er ikke det eneste sted, hvor der dyrkes street art i Danmark, men den midtjyske street art festival har vist sig levedygtig er er interessant at følge. Du kan også selv få lov til at performe, hvis det er en trang, du gerne vil have afløb for.

Kom bedst muligt rundt

Kommer du ikke fra byen, så kan du blandt andet komme til Brande med toget, og det er helt i tidens ånd at vælge denne miljøvenlige transportform frem for at køre til byen i en sin egen bil. Måske har du tjekket en elcykel test og anskaffet dig en handy elcykel, som du kan have med i toget – og bruge, når du skal rundt i Brande for at se på de forskellige street art kunstværker.

Det vil være den helt rigtige måde at komme rundt i byen på. Brande er helt fremme i skoene, når det gælder om at udnytte vedvarende energi og er blandt andet hjemsted for produktionen af Siemens vindmøller. Så du sender det helt rigtige signal med en elcykel i byen. 

Polsk kunstner på besøg

I Danmark har Brande vist gadekunst i flere år, og der er flere muligheder for at besøge gadens gallerier flere steder. I Brande kommer i år den polske kunstner Gregor Wosik på besøg, og hans mål er at skabe et 1000 kvadratmeter stort kunstværk, så man må sige, at Brande forsøger at overgå, hvad der ellers er set på gadekunstfronten herhjemme.

Performanceevents

Tag til Tønder i august

Tønder Festival har valgt at holde fast i optimismen og har planlagt dette års festival, så den skal løbe af stablen den 26 -29. august. Der er allerede booket mange kunstnere, så er du til musik med rødder i folkelighed og gode rytmer, så var det måske en tur værd at tage til den sønderjyske by til august. 

Danske og internationale navne

På årets Tønder Festival finder vi en række både danske og udenlandske navne, Et af dem er Katie Pruitt, som er en amerikansk sanger på 26 år – en kunstner, som festivallen selv kalder en ‘rising star’ og et godt eksempel på den nye blanding af country, soul og indie rock. Hendes koncertprogram veksler mellem inderlige, stille sang, storladne hymner og rockede ørehængere. Hvis du kan lide Katie Pruitt, så må du en tur omkring dækonline og finde et par nye, gode dæk til bilen, så du kan komme sikkert til Tønder – det er nemlig eneste gang, hun optræder i Danmark i år.

Husk også at tjekke vejret, inden du tager af sted, så du har det rette tøj med til turen.

Sækkepiber

Er du til sækkepiber, kan du nyde bandet Red Hot Chilli Pipers, som ikke er det band, deres navn ofte forveksles med, men et flok musikalske skotter, som har deres helt egne coverversioner af kendte rock- og popsange. Alt sammen udført på sækkepibe ledsaget af et forrygende show, så der er fuld gang i festen, når bandet er på scenen. 

Er du til en lidt anden slags musik, kan du også lytte til det walisiske band 9Bach, som dyrker den traditionelle folkemusik tilsat et moderne vrid. 

Performanceevents

Klassisk musik på Langeland

I mere end 40 år har der hver sommer været klassisk musikfestival på Langeland. Den idylliske Stoense kirke lægger rum til sommerkoncerterne på Langeland, som år efter år har tiltrukket nogle af de største sangere fra hele verden.

Her kan man høre smukke arier fra berømte operaer og smukker lieder af Schubert – repertoiret er bredt, men altid præget af den højeste kvalitet. 

Grundlagt af godsejeren fra Steensgaard

Det var den nu afdøde godsejer Vincents Steensen Leth fra godset Steensgaard på den nordlige del af Langeland, som i sin tid grundlagde den klassiske koncertfestival på Langeland. Han havde en drøm om at etablere et operahus på øen lidt i stil med den berømte opera Glyndebourne i England, som er skabt i forbindelse med et gods. Men det blev aldrig muligt at rejse de nødvendige midler, og i stedet kastede godsejeren sig over at skabe en årlig event med topnavne fra den klassiske sangs verden. 

Vi er sikre på, at han har nydt en kop god kaffe fra bedste espressomaskine, som han har kunnet købe, for mon ikke den høje sans for kvalitet i musikken også har afspejlet sig i et ønske om også at nyde den gode kvalitet af mad og drikke?

Håber på gennemførelse i år

Musikeventen på Langeland bliver forhåbentlig gennemført også i år, hvor der tilsyneladende bliver løst lidt op for coronarestriktionenerne, selv om det ikke er givet.

Vil man sikre sig billetter til musikeventen, skal man hurtigt i gang, for der plejer hurtigt at være udsolgt. Der er begrænset antal pladser i den idylliske landsbykirke, og vil du have en af dem, skal du slå til. 

Festivaller og events

Smag på byens gode øl

Bliver man træt af at besøge den ene kunstevent efter den anden, så kan man nok have lyst til at smage en herlig pilsner eller anden type øl. Der findes i dag en række mikrobryggerier i det københavnske område, og det er muligt at arrangere ølsmagninger hos disse, eller deltage i større smageevents på anden vis. 

Er du interesseret i ølsmagning københavn kan du gennem eventfirmaerne Go Dream eller ‘Du glemmer det aldrig’ komme bag om kulissen hos nogle af disse bryggerier, og samtidig er der mulighed for at smage på de våde varer.

Besøg et mikrobryggeri

Blandt de steder, hvor man kan komme til ølsmagningsevents, er Mikkeller i København, hvor man besøger den såkaldte ‘Baghaven’. Her bliver man sat ind i metoden bag deres berømte ‘wild ales’ som er meget vinøse øltyper, nærmest med karakter af champagne. Det er en særlig oplevelse af få forklaringen af brygmesteren selv, hvordan man laver de specielle øl. 

I det hele taget byder København efterhånden på en scene for mad og drikke, der matcher de største metropoler ude omkring. Derfor er det at dyrke dette univers en naturlig del af det sansebombardement, som vi også møder gennem de forskellige kunst- og musikevents, som byen er så rig på.  Mange ting har ligget mere eller mindre stille det seneste år på grund af udbruddet af coronavirus. Men nu tyder meget på, at samfundet bliver lukket op igen, og vi kan igen komme ud i byen og opleve noget. Kombiner dine udflugter til byens kulturelle events med en lækker ølsmagning – så er der noget for både krop og sjæl. 

Performanceevents

Lundbye Kunstfestival i Kalundborg

En hel festival for at fejre en kunstner. Det er tankegangen bag Lundbye Kunstfestival, som her i 2021 igen løber af stablen i Kalundborg. Den første Lundbye Kunstfestival blev gennemført i sommeren 2018, da man i Kalundborg ville fejre det berømte bysbarns 2000 års fødselsdag med en lang række kulturelle events og møder.

50 arrangementer udgør det store program

Lundby Kunstfestival 2021 gennemføres over en periode på mere end to måneder, og programmet er omfattende: Der er lagt op til mere en 50 delarrangementer, og de dækker hele spektret af kunst: Der vil være koncerter med både moderne og klassisk musik, et helt nyt teaterstykke opføres, der bliver talkshows, udstillinger og foredrag i en lind strøm. Desuden vil der være mange guidede ture i det smukke område, både i byen Kalundborg og de naturskønne omgivelser, der blandt andet tæller det flotte godslandskab omkring herregården Lerchenborg lidt uden for byen.

Som en event, der rækker ud over Kalundborg, er der tænkt en landsdækkende fotokonkurrence. 

Hovedudstilling i Bispegården

Selve festivalens hovedudstilling er en maleriudstilling på Bispegården i Kalundborg, hvor man kan se malerier i privat eje af de tre kunstnere Johan Thomas Lundbye og hans gode venner og malerkolleger Lorenz Frølich og P. C. Skovgaard. Det er noget af den fornemste guldalderkunst, der på den måde bliver samlet til denne udstilling. 

Kunstfestivalen kigger også lidt frem i tiden med udstillinger af de lokale malere Mogens Balle og Hans Sørensen, som begge havde deres udgangspunkt og arbejdsliv i Kalundborg. De ville være fyldt 100 år i år, så Lundbye Kunstfestival bliver også en markering af disse to lokale kunstneres virke. 

Festivaller og events

Læsø Kunstfestival – en særlig oplevelse

I uge 30 sættes Læsø, et af landets mest solrige steder, på den anden ende, og netop i højsommeren vil du både kunne nyde et skønt sommervejr og få mange kunstneriske indtryk. Læsø er nemlig fra den 26. til den 30. juli rammen om Læsø Kunstfestival, som i år kan fejre sit 10 års jubilæum.

Også i denne sommer kan man komme ud til øerne med billigere færgebilletter, så også af den grund kan der være mange gode grunde til at besøge Læsø og få kunstoplevelser med i købet.

Kunst på hele øen

Der vil være kunst over hele Læsø i den periode, da Læsø Kunstfestival finder sted. Rundt omkring på øen holdes workshops, særudstillinger, koncerter og meget andet, ligesom der forskellige steder på øen vil være mulighed for at følge foredrag af kunstnere og kulturinteresserede oplægsholdere. 

Årets tema for Læsø Kunstfestival er vores sanser, som kunsten taler til på mange måder. 

Sansestien ligger for dine fødder

Med temaet om sanser in mente giver det god mening, at der i forbindelse med kunstfestivalen er etableret en såkaldt ‘sansesti’. Det er en sti på godt en kilometers længe, og ikke mindre end 30 kunstnere vil præsentere deres værker på denne rute. Sansestien løber i det smukke område Storedal på den nordlige del af Læsø.  Er man interesseret i flere forskellige kunstformer fra lyrik over maleri til musik og skulptur, så er der mange gode grunde til at besøge Læsø Kunstfestival, hvor alle kunstarter præsenteres. Op til festivalen bliver der udgivet et katalog, der også bagefter kan tjene som opslagsværk og inspiration, hvis man vil dyrke nogle af kunstnerne og deres værker noget mere.